Alibaba: prognosbesvikelse, pandemi påverkat all Kinaverksamhet

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Techkonglomeratet Alibaba, mest känt för e-handel, spår att intäkterna i det innevarande räkenskapsåret 2020/2021 med slut den sista mars nästa år kommer landa på 91 miljarder dollar. Det var något lägre än förväntningar på en prognos om 93 miljarder dollar i intäkter, enligt Refinitiv.

Pandemin har påverkat nästan alla Alibabas kärnverksamheter i hemlandet Kina från slutet av januari, men från mars har återhämtningen varit tydlig, enligt finanschef Maggie Wu.

"Genom att fokusera på långsiktighet och investera i värdeskapande för konsumenter och företagskunder tror vi att vi kommer komma stärkta ur den här krisen och vara redo för mer tillväxt", säger ordförande och vd Daniel Zhang, som också konstaterar att pandemin grundligt har påverkat kundbeteenden.

Alibaba redovisar ett justerat resultat per aktie (depåbevis) på 1:30 dollar för det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår 2019/2020.

Analytikernas förväntningar var ett resultat på 0:87 dollar per aktie (depåbevis), enligt Refinitiv.

Försäljningen uppgick till 16,1 miljarder yuan. Väntat var en försäljning på 15,2 miljarder yuan.

Alibabas New York-handlade aktie var kort efter rapportsläppet strax över nollstrecket i den tidiga amerikanska förhandeln.